Strategispel har många olika former och dom flesta ser inte ut som de gamla Schack spelen. Dom kan löst placeras i tre olika kategorier: Real Time Strategy (RTS), Multiplayer Online Battle Arena (MOBA) och kort.

RTS

Blizzards Star Craft har dominerat RTS kategorin sedan sin introduktion 1998 och har samlat på sig ett passionerat följe av spelare som spelar både för nöjes skull och profesionellt. Med introduktionen av Starcraft 2, 2010, skapade Blizzard ett ramverk för ligaspel som främjade konkurens och ledde till att StarCraft blev den ledande e-sporten. Med turneringspriser som stiger över miljoner är StarCraft det RTS spelet att spela.

MOBA

Denna relativt ny genre skapades när Defense of the Ancients modul för Blizzards Warcraft 3 infördes. Två lag slåss mot varandra på en sluten arena i syfte att förstöra det andra lagets bas med hjälp av styrbara spelkaraktärer som har unika kompetenser. League of Legends, Defense of the Ancients 2 och Dawngate är två banor värd att besöka och de är mycket populära just nu.

Kort

Magic the Gathering är det ursprungliga strategiska kortspelet och de nyare banorna har antagit samma grundidé men förbättrat spelet. De populäraste kortspelet idag är Hearthstone producerad utav Blizzard. Magic the Gather har också passionerade följare liksom det kommande Hex: Shards of Fate som tros ta plats i genret.